Zależnie od ilości rozpuszczonych w wodzie soli wapniowych i
magnezowych, określa się ją jako twardą lub miękką. Woda twarda
jest bogatsza w związki mineralne potrzebne dla ryb niż woda miękka.
Stopień twardości wody w różnych częściach naszego kraju jest
rozmaity,dlatego też hodowla różnych gatunków ryb daje różne wyniki.
Poszczególne gatunki ryb i roślin akwariowych mają bowiem różne
wymagania pod względem twardości wody, toteż każdy hodowca powinien
zdawać sobie sprawę z jakości wody, jaką dysponuje. Dokładne
oznaczenie twardości wody jest skomplikowane i wymaga odpowiednich
badań chemicznych. Twardość wody oznacza się w tzw. stopniach
niemieckich(symbolem DH). 1° DH odpowiada zawartości 10 mg tlenku wapnia
(CaO) w 1 litrze wody ryby akwariowe. W przybliżeniu wystarczającym dla potrzeb
praktycznych twardość wody można oznaczyć w warunkach domowych za pomocą
alkoholowych roztworów mydła;dawniej najczęściej używano do tego celu
tzw. mydła Clarcka. Do oznaczeń tych potrzebny jest prosty sprzęt:
wycechowana butelka na 200—250 cm3 ibiureta z podziałką,
najlepiej już dostosowana do określonego roztworu mydła i wycechowana w
°DH. Do butelki wlewa się określoną przy danej metodzie ilość wody
(zwykle 40 lub 100 cm3), po jej uprzednim zobojętnieniu i
skłóca z roztworem mydła, którego ilość stopniowo się zwiększa
wkraplając go do butelki z biurety. Dodawanie mydła stosuje się tak
długo.