środa, 28 lipca 2010

Bimbrownia akwarystyka cz 2

Skład wsadu fermentacyjnego (zacier)
  • 4 litry wody
  • 1 kilogram cukru
  • 10 dg drożdży
  • substancja spowalniająca fermentację (soda??).

Zalety

  • bardzo proste do wykonania we własnym zakresie
  • niskie koszty eksploatacji
  • idealne do niewielkich akwariów roślinnych.

Wady

  • niska sprawność
  • intensywność produkcji CO2 waha się w zależności od temperatury otoczenia i czasu działania
  • potencjalne zagrożenie skażenia akwarium przez wypływ do niego innych niż CO2 produktów fermentacji
  • ciągła produkcja CO2 co w pewnych przypadkach może prowadzić do dużego zakwaszenia zbiornika w godzinach nocnych

Ciekawostki

  • Bimbrownia akwarystyczna jest jednym z najczęściej budowanych przez akwarystów we własnym zakresie urządzeń
  • W przypadku utraty drożności (zatkania odpływu CO2 z urządzenia) może dojść do rozsadzenie zbiornika fermentacyjnego. Eksplozja może być groźna o ile jest on wykonany z naczynia szklanego (zdecydowanie niepolecanego do tego celu), przy zastosowaniu naczyń z tworzyw sztucznych najwyżej zawartość bimbrowni (zacier) znajdzie się na ścianach, suficie i meblach a charakterystyczna woń na długie dni wypełni pomieszczenie.
  • W dużych akwariach roślinnych i hodowlach profesjonalnych zamiast bimbrowni stosuje się wysokociśnieniowe butle z CO2 spożywczym, zaopatrzone w reduktor ciśnienia, zawory regulacyjne, czasami także elektrozawory sprzężone z zegarem odpowiedzialnym za dozowanie CO2 wyłączającym dozowanie w godzinach nocnych.