Bimbrownia akwarystyka cz 2
Skład wsadu fermentacyjnego (zacier)
- 4 litry wody
- 1 kilogram cukru
- 10 dg drożdży
- substancja spowalniająca fermentację (soda??).
Zalety
- bardzo proste do wykonania we własnym zakresie
- niskie koszty eksploatacji
- idealne do niewielkich akwariów roślinnych.
Wady
- niska sprawność
- intensywność produkcji CO2 waha się w zależności od temperatury otoczenia i czasu działania
- potencjalne zagrożenie skażenia akwarium przez wypływ do niego innych niż CO2 produktów fermentacji
- ciągła produkcja CO2 co w pewnych przypadkach może prowadzić do dużego zakwaszenia zbiornika w godzinach nocnych
Ciekawostki
- Bimbrownia akwarystyczna jest jednym z najczęściej budowanych przez akwarystów we własnym zakresie urządzeń
- W przypadku utraty drożności (zatkania odpływu CO2 z
urządzenia) może dojść do rozsadzenie zbiornika fermentacyjnego.
Eksplozja może być groźna o ile jest on wykonany z naczynia szklanego
(zdecydowanie niepolecanego do tego celu), przy zastosowaniu naczyń z
tworzyw sztucznych najwyżej zawartość bimbrowni (zacier) znajdzie się na
ścianach, suficie i meblach a charakterystyczna woń na długie dni
wypełni pomieszczenie.
- W dużych akwariach roślinnych i hodowlach profesjonalnych zamiast bimbrowni stosuje się wysokociśnieniowe butle z CO2 spożywczym, zaopatrzone w reduktor ciśnienia, zawory regulacyjne, czasami także elektrozawory sprzężone z zegarem odpowiedzialnym za dozowanie CO2 wyłączającym dozowanie w godzinach nocnych.